Dijital Vatandaşlık Eğitimi
Çocukların ve gençlerin sosyal medya ve dijital teknolojilerle dolu bir dünyaya güvenli, etkili, eleştirel ve sorumlu bir şekilde katılmalarını desteklemek, dünyanın her yerindeki eğitimciler için bir önceliktir. Dijital vatandaşlık eğitimi bu öncelikten ileri gelmektedir. Dijital vatandaşlık kavramı, potansiyel zararlara karşı direnç oluştururken çevrimiçi dünyanın sağladığı fayda ve fırsatlardan yararlanan bir dizi yetkinliği, özelliği ve davranışı kapsayacak şekilde gelişmiştir.
Bugün gençler, dijital teknolojiler tarafından dönüştürülen, sosyal medya aracılığıyla bağlantı kurmayı ve büyük miktarda bilgiye erişmeyi zahmetsizce sağlayan bir dünyada yaşıyor. Bu aşırı zengin bilgiyi anlamlandırmak ve etkin ve sorumlu bir şekilde dahil olmak, gençleri vatandaş olarak hazırlamak, haklarını kullanmak ve topluluk işlerine etkin bir şekilde katılmak isteyen eğitimciler için bir dizi yeni zorluk teşkil etmektedir.
Bursa Akademik Koleji olarak dijital vatandaşlığa ilişkin çalışma tanımımız, eğitimin rolüne özel bir vurgu yaparak, dijital vatandaşlığa yönelik eğitim desteğinin çapraz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştiği tüm bağlamları etkileyen sürekli yaşam boyu öğrenme sürecini vurgulamaktadır. Bu nedenle Dijital Vatandaşlık Eğitimi kavramı, eğitimi bir vatandaşlık sürecinin hem kıvılcımı hem de etkisi olarak görür.
Dijital Vatandaşlık Eğitiminin Önemi
Dijital Vatandaşlık Eğitimi, çocukların eğitim yoluyla güçlendirilmesi veya dijital toplumda öğrenme ve aktif katılım için yeterliliklerin kazanılmasıdır.
Bu, kullanıcıların çevrimiçi olarak demokratik haklarını ve sorumluluklarını kullanmaları ve savunmaları ve siber uzayda insan haklarını, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü geliştirmeleri ve korumaları için gereken bilgi, beceri ve anlayıştır.
En basit düzeyde, 'dijital yerli' olmayanların ya da 'dijital vatandaş' ya da 'dijizen' olma fırsatlarına sahip olmayanların geleceğin toplumunda marjinalleştirilmemelerini sağlamaya çalışır. Nispeten ucuz teknolojinin gelişmesiyle, ';dijital boşluk';, teknolojiye erişimden ziyade, teknolojinin ileri düzeyde kullanımı için gerekli becerilerde bir boşluk olması daha olasıdır.
Bazı ülkelerde okullar, gençleri çevrimiçi yeterliliklerini, katılımlarını ve yaratıcılıklarını geliştirmelerinin yanı sıra çevrimiçi etkinliklerinin yasal etkilerine ilişkin farkındalıklarını teşvik etmek için Dijital Vatandaşlık Eğitimi'ni tanıtıyor.
Dijital vatandaşlık, öğrencilere dijital ortamlarda pozitif bir şekilde çalışmayı, yaşamayı ve paylaşmayı öğretmeye odaklanan vatandaşlık eğitiminin yeni bir boyutunu temsil etmektedir.