Stem Eğitimi
STEM açılımı İngilizce olarak Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma/tanımlamadır.
STEM eğitiminin amacı teknoloji, fen, matematik ve mühendislik disiplinlerini bütünsell olarak bir araya getirmektir. Böylelikle STEM eğitimi eleştirel bakış açısına sahip, sorgulayan, yaratıcı düşünce ile pratik çözümler üreten, çözümleri metalara dönüştürebilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu anlamda STEM eğitimi anaokul döneminden üniversiteye kadar eğitimin her evresinde uygulanabilir.
STEM Neden Önemli?
Mevcut eğitim sistemleri sanayi toplumunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere düzenlenmiş ve uzun süredir buna uygun olarak yürütülmektedir. 21. yüzyıl ile birlikte sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş hız kazanmıştır. Artık kas gücüne dayalı üretim modelinden bilgiye ve yüksek teknolojiye dayalı ürünler ve hizmetlerin üretilebilmesi öncelik kazanmıştır. Bilgisayar ve yazılım teknolojisi, uzay bilimleri, yapay zeka, genetik mühendisliği gibi bir çok alan bu yüzyılın öne çıkardığı örneklerdir. Bu alanlarda bilim ve mühendislik temelli çalışmalara ve bunları yapabilecek nitelikli iş gücüne ihtiyaç artmıştır. STEM eğitimi ile bu alanlarda meraklı, ilgili ve gelecekte bu alanlarda çalışmayı istekli olacak gençler yetiştirmek mümkün olabileceği için önemlidir.
STEM Yaklaşım Metodu
- a. Soru Oluştur
- b. Ürün/buluş Tasarla
- c. Ürünü Test Et
- d. Sonuç çıkar
- e. Ölç ve Değerlendir
- f. Paylaş
- g. Tekrar düşün
Bu belirtilen yetkinlik çalışmalarının devamlı bir döngü halinde uygulanması ile öğrencilerin başarılı bir şekilde, donanımlı ürünler/sonuçlar ortaya koyabilen bireyler olması amaçlanmaktadır.
STEM Eğitiminin Kazanımları
STEM temelli eğitim ile eleştirel düşünme, kolektif çalışma, var olan problemlere karşı yaratıcı çözümler üretme, planlama, organize etme, değerlendirme yapabilme, araştırma yapma, buluş ve inovasyon üretebilme becerilerinin gelişmesi amaçlanır.
Bir ürün ve sonuç üreten öğrencilerin özgüvenleri sağlıklı bir şekilde gelişmektedir. Sorumluluk ve Risk alabilen girişimci bireylerin yetişmesine olanak sağlar. STEM, öğrencilerin teknoloji ve bilimin temel prensiplerini benimsemelerine ve hayatlarına uygulamalarına yardımcı olur.